Italiaanse tomatensoep met bleekselderij

italiaanse-tomatensoep-met-bleekselderij

De Italiaanse keuken kenmerkt zich door verse kruiden en het gebruik van veel tomaat. Tomatensoep past helemaal thuis binnen de Italiaanse keuken. Ben je fan van zomerse Italiaanse smaken? Dan is deze soep een absolute aanrader.

Verzamel van tevoren zoveel mogelijk van de kruiden die in dit recept gebruikt worden. Het zal je verrassen wat voor bijzondere smaak de tomatensoep door deze kruiden zal krijgen. Om de Italiaanse tomatensoep echt Italiaans te maken mag je op het eind een klein beetje Parmezaanse kaas toevoegen. De zoute smaak van de kaas gaat goed samen met het zoutzure van de tomaat. Wees niet te gretig met de Parmezaanse kaas, een klein schepje van deze kaas geeft al heel veel smaak!

Het recept is heerlijk voor bij de lunch, als voorgerecht of als tussengerecht tijdens een diner. Het creëren van smaak is bij deze soep heel erg belangrijk. Tomatensoep zuigt de gebruikte kruiden als een soort spons op, wees daarom niet te gretig en doseer het gebruik van kruiden. Een volle en kruidige smaak is eenvoudig tot stand te brengen, maar het kan ook te kruidig zijn. Is je tomatensoep te kruidig? Dan kun je eventueel extra water toevoegen of een klein beetje room om de soep te neutraliseren.

Je kunt de soep eventueel ook als spaghettisaus gebruiken, laat de soep dan verder inkoken en voeg rundergehakt toe.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • Verse rozemarijn
  • Verse tijm
  • Een blaadje laurier
  • 1 kilo gepelde tomaten in blik
  • 3 teentjes knoflook
  • Een scheutje olijfolie
  • 50 gram pancetta
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum

Varieer eventueel met de kruiden die gebruikt worden. Er is in dit recept gekozen voor specifiek Italiaanse kruiden, maar uiteraard kun je hier alle kanten mee op! Vind je een kruidige soep niet zo lekker? Dan kun je de kruiden ook weglaten, op deze manier ontstaat er een pure soep en speelt tomaat de duidelijk hoofdrol.

Bereidingswijze

  1. Vul een pan met een klein beetje olijfolie en bak stukjes pancetta tot het krokant wordt.
  2. Voeg bleekselderij, knoflook en wortel toe.
  3. Laat het geheel voor een minuut of vier bakken en wacht tot alle groenten gekookt zijn.
  4. Voeg de gepelde tomaten aan de groente toe en daarbij een halve liter water. Bind alle kruiden aan elkaar en hang het bosje kruiden in de soep.
  5. Laat de soep een half uurtje koken.
  6. Haal de kruiden weer uit de soep en pureer het geheel met een staafmixer, blender of in een keukenmachine.
  7. Breng de soep verder op smaak met een klein beetje peper en zout. Voeg eventueel balsamicoazijn aan de soep toe om het iets zuurder te maken.
  8. Schenk de soep in kommen en voeg tot slot basilicum en Parmezaanse kaas toe om het helemaal af te maken.