Chinese tomatensoep

chinese-tomatensoep

Ben je laatst naar de Chinees geweest en heb je genoten van de heerlijke zoete tomatensoep? Chinese tomatensoep is anders dan de Nederlandse tomatensoep met balletjes. Volg dit recept stap-voor-stap om tomatensoep te eten zoals je deze bij de Chinees zal eten. De soep wordt bereid met onder andere kipfilet, suiker, ketjap, sambal, citroengras en gemberpoeder. De meeste ingrediënten kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt komen, voor sommige ingrediënten moet je echter uitwijken naar een toko. Volg het recept op zoals het beschreven is, zo weet je zeker dat je dezelfde smaak als bij de Chinees bereikt. Een handje eiernoedels maakt de soep helemaal af!

De soep kun je het best eten wanneer deze een dag bewaard wordt. De smaken zullen op dit moment beter vermengen, waardoor er een verbeterde smaakbeleving is. Kun je echt niet wachten? Eet de Chinese tomatensoep dan direct na bereiding op. De soep is zeer geschikt als voorgerecht tijdens een Aziatisch diner, maar uiteraard kun je de soep ook tijdens de lunch of gewoon tussendoor eten. Vries de soep in als je er later nog eens van wilt genieten. De soep blijft ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.

Ingrediënten

  • 1 liter gezeefde tomaten
  • 2 kipfilets
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • Een blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels ketjap
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 lepel sambal
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 lepel gemberpoeder
  • 1 leper citroengras
  • Een flinke hand eiernoedels

De meeste ingrediënten zijn gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Lukt het je niet om alle benodigde ingrediënten te kopen, laat deze dan niet weg uit het recept. Wijk bij voorkeur uit naar een markt of toko in de buurt om de resterende ingrediënten te kopen. De Chinese keuken is erg specifiek in de bereiding van gerechten, je kunt het je dan ook eigenlijk niet veroorloven om iets uit dit recept weg te laten.

Bereidingswijze

  1. Begin met de kipfilet. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze aan met een versnipperd uitje.
  2. Voeg geperste knoflook toe en een blikje tomatenpuree.
  3. Voeg een liter water toe en de bijbehorende bouillonblokjes voor de smaak.
  4. Haal de stukjes kip weer uit de soep en leg de stukjes kip apart om later weer aan de Chinese tomatensoep toe te voegen.
  5. Zet de soep op een laag vuur en voeg een liter gezeefde tomaten toe om de soep vervolgens aan de kook te brengen.
  6. Pak een schaaltje en vul dit met ketjap, azijn, gemberpoeder, citroengras, suiker en sambal.
  7. Vul een ander schaaltje met maïzena en koud water tot er een egale massa ontstaat.
  8. Voeg allebei de mengsels aan de soep toe en roer goed.
  9. Voeg ook de hand met eiernoedels aan de soep toe en laat de soep vanaf dat moment voor 20 minuten garen.
  10. Voeg de stukjes kip weer aan de soep toe en vervolgens is de Chinese tomatensoep klaar om geserveerd te waren.